Как да засадим коледното дръвче?

Изкопай дупкa с достатъчна големина, за да се разположат корените без напрежение. Това означава няколко сантиметра (10-20 см) по-широка и по-дълбока от дължината и широчината на балата (буцата пръст около корена) на твоето дръвче. Дълбочината на засаждане трябва да стигне до над “кореновата шийка на растението” (за нея ще се ориентираш по следите от почва на стъблото).

При засаждането на дръвчето е важно балата не се нарушава. След като приключиш с всичко около засаждането, затъпчи само пръстта около балата така че то да остане там дори и след опита на някое щуро хлапе да го изтръгне. Не забравяй да полееш с 10 – 50 литра вода новозасаденото дърво. Ако решението ти да посадиш дръвче не е еднократна PR-акция, ще се наложи да го навестяваш от време на време, защото без периодично поливане на дървото, не е сигурно дали ще оцелее.

Как да се грижим за дърветата след засаждането?

Преди да вземеш окончателното си решение дали да се захванеш с всичко това, да те предупредим: засаждането е една много малка част от грижата, от която се нуждае едно дърво. 
Иска се и редовно поливане  и още по редовно оросяване /мъглуване/ на иглиците  – това е най-сигурната гаранция за оцеляването му. 
Ще се налага и окопаване през първите три години (те са нещо като първите седем при човека). Това осигурява “аериране” на кореновата система (освежаваш го с глътка кислород) и предпазва от плевелна растителност. 
Добре е да сложиш и мулч (смесица от тор със слама или борови корички) около корените, с което ще предотвратиш поникване на семена на плевели и ще намалиш изпарението на влагата.

Засадете коледното дърво преди да започне вегетационния сезон (март, началото на апри), защото при по-късно изваждане на елхата от саксията и малките повреди по корените ще рефлектират върху новопоявилите се нежни клонки. Когато дойде момента на засаждането, внимавайте пръста да не падне от корените. Засадете дървото в рохка почва, полейте го обилно и го укрепете, за да не се разместват корените докато се прихване.