И ето от коледните празници вече останаха само хубави спомение. Време е да приберем всички украси и камбанки в кашоните за следващата Коледа. Но какво се случва с коледното дръвче? То може да издържи в топли помещения най-много до три седмици. Необходимо е след това да бъде изнесено първо в по-хладни, а след това навън, за да може да се климатизира. И не забравяйте, че всички живи елхи се нуждаят от вода.

И ето от коледните празници вече останаха само хубави спомение. Време е да приберем всички украси и кампанки в кашоните за следващата Коледа. Но какво се случва с коледното дръвче? То може да издържи в топли помещения най-много до три седмици. Необходимо е след това да бъде изнесено първо в по-хладни, а след това навън, за да може да се климатизира. И не забравяйте, че всички живи елхи се нуждаят от вода.

Изнасянето на коледното дърво от горещата стая директно на студа е доста рисковано.Добре е преди да го изнесете на вън първо да го оставите в по хладно помещение, или да го ставите да презимува в такова като не забравите да го поливате. Ако нямате подходящо място го изнесете на по-заветно място в двора в по топъл ден или при снеговалеж.

Следващата опасност, от която трябва да предпазим живата елха, е замръзване на корените – това може да стане с изолирането или затрупването на саксията.

Засадете коледното дърво преди да започне вегетационния сезон / март, началото на април /, защото при по късно изваждане на елхата от саксията и малките повреди по корените ще рефлектират върху новопоявилите се нежни клонки. Когато дойде момента на засаждането, внимавайте пръста да не падне от корените. Засадете дървото в рохка почва, полейте го обилно и го укрепете, за да не се разместват корените докато се прихване.